Zioła • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Zioła

Nie sposób przecenić roli ziół w przyrządzaniu potraw. Pozwalają polepszyć smak potraw przygotowywanych bez soli czy cukru. Mają cenne właściwości lecznicze. Zioła potrafią zapewnić dobre trawienie, ale również zwalczyć wiele schorzeń. W podanych w tej książce przepisach szczególną wagę przywiązywaliśmy do ziół korzystnie wpływających na trawienie. Oczywiście każdy może zmieniać ich dobór w zależności od indywidualnych gustów i potrzeb.

Anyż. Działa silniej od kopru. Jego owoce stosowane są do ciast, naparów i herbatek ziołowych. Ma silne działanie rozkurczowe, pomaga więc na bóle brzucha, wzdęcia, kolki i bóle miesiączkowe.

Bazylia. Najczęściej występuje w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie jest powszechnie wykorzystywana do przetworów. Bardzo dobre efekty przynosi przyprawianie bazylią cukinii, bakłażanów i innych warzyw. Działa rozkurczowo przeciwdziałając bólom brzucha i migrenom na tle nerwowym. Posiada również właściwości antyba- kteryjne.

Czosnek. Każdy zna jego zapach, ale tylko niektórzy potrafią go znieść, szczególnie gdy czuć go od innych. Można go stosować z bardzo dobrym rezultatem (w małych ilościach) w większości przetworów, z mięsem, warzywami lub sosem pomidorowym. Niestety często trudno jest go wtedy strawić. Dobrym sposobem jest używanie nie rozdrobnionych ząbków, które użyczą potrawie zapachu i smaku, ale nie zostaną zjedzone. Zawsze uznawano czosnek za panaceum. Tak naprawdę to działa tonizująco. zwalcza pasożyty układu pokarmowego, stanowi antidotum w przypadkach wścieklizny i ukąszeń owadów. Stymuluje pracę serca i układu krwionośnego. Posiada na tyle silne działanie bakteriobójcze, że pomaga w przypadkach bronchitu i biegunki.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>