Witaminy • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Witaminy

Witaminy to substancje niezbędne organizmowi do ciągłości pewnych procesów, takich jak synteza enzymów niezbędnych do trawienia, przyswajania i metabolizmu. Konieczne są również w procesie budowy komórek, tak by wszystkie organy zachowały dobrą kondycję. Są one substancjami organicznymi istniejącymi w naturze jedynie w organizmach żywych, roślinach lub zwierzętach. Można je również syntetyzować w laboratoriach.

W normalnych warunkach właściwa dieta zapewnia organizmowi wszystkie potrzebne witaminy. Dieta odchudzająca najczęściej jednak zaburza proporcje składników pokarmowych (np. zbyt dużo białka i niewystarczająca ilość węglowodanów). W takim przypadku należy przywrócić równowagę żywieniową, przyjmując witaminy w postaci pigułek, pomimo że nie jest to ich naturalna forma. Pomijając szczególne przypadki przeciwwskazań zdrowotnych, każdy może przyjmować preparaty multiwitaminowe nabyte w aptece lub sklepie z żywnością dietetyczną. Należy jednak przestrzegać ustalonych dawek, gdyż nadmiar niektórych witamin (D i E) może okazać się szkodliwy.

Witaminy oznaczone są literami lub nazwami chemicznymi. Witamina A {retinol i karoten) jest niezbędna skórze i śluzówce jamy ustnej, płuc, gardła, przewodu pokarmowego. Konieczna jest również do odbudowy uszkodzonych tkanek. Wpływa na trawienie białka w żołądku, pomaga zachować dobry wzrok, wzmacnia kości i wzbogaca krew. Jest szczególnie zalecana dla palaczy.

Rozpuszcza się w tłuszczach i występuje w postaci retinol u w tłuszczu rybim (tran), maśle, śmietanie, margarynie. W retinol organizm ludzki może również zamienić karoten występujący w skórkach owoców, zielonych warzywach, szpinaku, pietruszce, mięcie, brokułach, kapuście, marchwi, pomidorach, żółtku jaja, maśle. Najczęściej są to produkty o kolorze żółtym.

Najlepszy sposób zapewnienia sobie wystarczającej ilości witaminy A to przyzwyczajenie się do spożywania nie obieranych warzyw i owoców oraz intensywnie zielonych liści sałaty bogatszych w witaminę A niż te ze środka.

Każdy niedobór witaminy A objawia się upośledzeniem widzenia o zmroku, zaczerwienieniem i rogowaceniem skóry, zmęczeniem, biegunką. Nadmiar z kolei może prowadzić do żółknięcia skóry, wypadania włosów i bólów głowy. Generalnie uważa się witaminę A za zalecaną przy leczeniu trądziku i niektórych chorób płuc. Ginie w suchym środowisku.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>