Witaminy cz. 2 • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Witaminy cz. 2

Witamina B complex: BI, B2, PP, B6, BI2, pirydoksyna, tiamina, ryboflawina, biotyna, cholina, inozyna, kobalamina, kwasy: nikotynowy, orotowy, pantotenowy, paraaminoben- zoesowy, foliowy, pangamiczny są to substancje pokrewne, zarówno jeśli chodzi o pochodzenie, jak i działanie, a jedna z ich głównych funkcji to wspomaganie procesu przemiany węglowodanów w przyswajalną glukozę. Są niezbędne w procesach przyswajania białka i tłuszczów, do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego i jelit, pomagają zachować zdrową skórę, tak jak i usta, wątrobę i włosy (witaminę B6 stosuje się w leczeniu łysienia).

Witamina B jest szczególnie zalecana kobietom przyj- mującym pigułki antykoncepcyjne, ciężko znoszącym okres, jak również osobom spożywającym dużo alkoholu, kawy czy herbaty.

Stanowi również bardzo wartościowe uzupełnienie diet odchudzających, ponieważ wyzwala energię i chęć do wysiłku fizycznego. Witaminę B zawierają jednak głównie pokarmy wysokokaloryczne, więc lepiej zażywać ją w formie pigułki lub drożdży gorzelniczych.

Chociaż wytwarzana jest w liściach rośliny, to występuje głównie w nasionach. Można ją znaleźć w nie łuskanych ziarnach pszenicy i ryżu, orzechach, migdałach, kiełkach pszenicy, drożdżach, zielonych warzywach, wątrobie, nerkach, mleku i jajach. Rozpuszcza się w wodzie (dlatego też nie powinno się płukać ugotowanego ryżu). Jej niedobór prowadzi do poważnych chorób np. beri-beri, powoduje dolegliwości skóry i wzroku, niestrawność, zaparcia, nerwowość, a w przypadku dzieci zahamowanie wzrostu.

Witamina BI (inaczej tiamina) jest bezpośrednio związana z przemianą węglowodanów. Występuje w łuskach ryżu, otrębach, płatkach owsianych i nie łuskanych ziarnach zbóż. Ginie pod wpływem ciepła, dlatego pasteryzacja mleka, zapiekanie chleba. zbyt długie gotowanie mięsa całkowicie ją niszczy. Ginie również w obecności kwaśnego węglanu sodu (sody oczyszczanej).

Witamina B2 (inaczej ryboflawina) ma wpływ na metabolizm. Występuje w otrębach, wątrobie i mleku. Niszczy ją promieniowanie ultrafioletowe (dlatego butelki z mlekiem nie powinny zbyt długo stać na słońcu) jak również kwaśny węglan sodu.

Witamina B6 (inaczej pirydoksyna) wspomaga wytwarzanie antyciał i hemoglobiny i wpływa na system nerwowy. Jest stosowana w leczeniu anemii, a zawierają ją tylko produkty zwierzęce.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>