Węglowodany • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Węglowodany

Węglowodany są paliwem dla organizmu. Dostarczają niezbędnej do życia energii. Zbudowane są ze złożonych cząsteczek, w skład których wchodzi węgiel, wodór i tlen. Na skutek procesu utleniania, gdy węglowodany łączą się z tlenem niesionym przez krew, wydziela się energia. Węglowodany są najczęściej złożone z dwóch prostych cukrów: glukozy i fruktozy. Natura jednak troszczy się o różnorodność smaków dostarczanych przez siebie pokarmów. Występuje w niej niezliczona ilość węglowodanów złożonych, które w procesie trawienia rozkładają się na dwa wspomniane wyżej cukry proste i dzięki temu są łatwo przyswajane. Poza podstawową funkcją dostarczania energii, węglowodany uczestniczą również w metabolizmie tłuszczów i białka. Dlatego też każda dieta, nawet odchudzająca, musi zawierać pewną ilość węglowodanów, chociażby w ograniczonej ilości.

Cukry proste, inaczej monosacharydy (glukoza i fruktoza), występują w swojej najprostszej formie w owocach (w tym również pomidorach i melonach) oraz w miodzie pszczelim.

Dwucukry, które są chemicznym związkiem dwóch cukrów prostych, to: sacharoza (cukier trzcinowy oraz cukier buraczany), maltoza (cukier słodowy, występujący w piwie) oraz laktoza (zawarta w mleku).

Wielocukry, inaczej poliozy, właściwie trudno określić mianem „cukrów” w potocznym rozumieniu tego słowa. Ich smak wcale nie przypomina cukru. Są to w zasadzie substancje skrobiowe pochodzące ze zbóż (pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta, kukurydzy), które przerabia się na mąkę, pieczywo, kasze, makaron, ciasta itp., korzenie (marchew, ziemniaki, rzepa), nasiona (fasola, groch), orzechy (laskowe, ziemne, włoskie) oraz warzywa.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>