Wegetarianizm - kontynuacja • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Wegetarianizm – kontynuacja

Przejście na wegetarianizm oznacza wykluczenie mięsa, drobiu i ryb. Pod warunkiem, że postępuje się inteligentnie i z rozwagą, jest to na pewno najzdrowszy i najbardziej zgodny z naturą człowieka system odżywiania się. Małpy, ewolucyjnie najbliższy człowiekowi gatunek, są w większości roślinożerne. Nasze zęby też są przystosowane głównie do pokarmów roślinnych. Mamy tylko cztery zęby charakterystyczne dla drapieżników, kły, które są w zaniku. Siekacze i zęby trzonowe przeznaczone są do rozdrabniania i miażdżenia pokarmu roślinnego. Jeśli chodzi o dostarczanie organizmowi składników odżywczych, wegetarianizm w porównaniu z innymi dietami ma wiele zalet:

– rośliny są bogatsze w witaminy i minerały niż mięso

– rośliny nie zawierają tak dużych ilości tłuszczu jak mięso, poza tym tłuszcze roślinne mają wyższą jakość {są wielonienasycone)

– spożywanie mięsa zwiększa ryzyko otyłości, gdyż osoby jedzące mięso muszą dla równowagi spożywać duże ilości węglowodanów. W rezultacie prowadzi to do przyjmowania zbyt dużej ilości kalorii oraz toksycznych kombinacji (dążenie organizmu do utrzymania równowagi sprawia, że jedzenie mięsa wyzwala zapotrzebowanie na cukier)

– przy takiej samej masie białko zwierzęce jest około sześciu razy droższe niż białko roślinne.

– Rozważna wegetariańska dieta musi być podporządkowana następującym zasadom:

– musi zawierać minimum 20% białka, z czego przynajmniej połowa musi być pochodzenia zwierzęcego {jajka, sery, jogurt). Białka zwierzęce są jedynymi proteinami zawierającymi konieczne dla organizmu dwadzieścia dwa aminokwasy. Wszystkie białka roślinne (poza soją) są nie- pełnowartościowe. Aby zwiększyć ich wartość odżywczą, należy je łączyć (na przykład pszenicę z fasolą). Wymaga to jednak dużej wiedzy z dziedziny dietetyki. Wegetarianie, którzy całkowicie wykluczają produkty zwierzęce ze swojej diety, cierpią z powodu niedoborów różnych elementów odżywczych. Tak naprawdę to żadne zwierzę nie żywi się samymi roślinami nawet zwierzęta roślinożerne zjadają często ukryte w trawie insekty

– należy unikać zbyt skomplikowanych i ciężkostrawnych połączeń (jogurt z miodem i sokami owocowymi, sałatek zbożowych z warzywami, owocami i serem, picia soków owocowych podczas posiłków itp.)

– zachować równowagę między surowymi i gotowanymi warzywami

– nie dodawać zbyt dużo oleju do sałatek i frytek.

Zboża

Ziarna zbóż są najbardziej pełnowartościowym pożywieniem, zachowującym wszystkie składniki odżywcze w idealnej równowadze. Pełnią jednocześnie funkcję ziarna (nasion) jak i owocu, łącząc w ten sposób role przyczyny (źródła), jak i skutku (następstwa). Wszystkie ziarna bez wyjątku zawierają składniki konieczne do rozpoczęcia nowej fazy życia, jak również i te, które są pozostałością po poprzedniej. Ich skład dokładnie odpowiada zapotrzebowaniom dietetycznym człowieka: zawierają około 20% białka, od 2 do 3% tłuszczu, 70% węglowodanów (w postaci cukrów złożonych) i 10% błonnika.

Zawierają wszystkie składniki potrzebne do zachowania zdrowia: liczne witaminy (B i E) oraz minerały (magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń), nienasycone tłuszcze. Nie powodują powstawania toksyn, jak to ma miejsce w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego, a zawarty w nich błonnik ułatwia trawienie i wydalanie.

Największym błędem jest spożywanie ich w krajach zachodnich jako dodatku do mięsa, podczas gdy są one same w sobie bogatym, pełnowartościowym i całkowicie wystarczającym posiłkiem. Łączenie ich z jakimkolwiek innym pokarmem (oprócz zielonych warzyw) zwiększa bardzo kalo- ryczność całego posiłku, ponieważ staje się on ciężkostrawny.

Drugi błąd polega na oczyszczaniu zbóż i pozbawianiu ich w ten sposób zarówno błonnika jak i witamin niezbędnych do ich asymilacji. W takim układzie spożywanie zbóż faktycznie prowadzi do nadmiaru kalorii i niestrawności, które mogą być przyczyną otyłości.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>