Warzywa cz. 3 • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Warzywa cz. 3

Rzeżucha jest spośród warzyw najbogatsza w witaminy i sole mineralne. Zalecana jest w przypadkach anemii i osłabienia po chorobie. Ma działanie moczopędne i bakteriobójcze. Powinno się ją spożywać na surowo, gdyż ciepło zabija zawarte w niej substancje aktywne.

Szpinak jest znany głównie ze swych właściwości przeczyszczających. Z powodu dużej zawartości żelaza i witaminy B jest też powszechnie zalecany anemikom. Nie wolno go jednak spożywać artretykom, reumatykom oraz cierpiącym na podagrę. Smakuje wybornie tak na surowo w sałatkach, jak i ugotowany w wodzie.

Koper włoski posiada silne działanie wyszczuplające. Jest potężnym środkiem moczopędnym. Ułatwia trawienie. Kuracja z soku koprowego jest zalecana w przypadkach cellulitis i dla odwodnienia organizmu. Przeciwdziała wzdęciom stymulując wytwarzanie lekkostrawnych cukrów. Jego koszyczki mogą być spożywane na surowo bądź ugotowane.

Sałata ma lekkie działania uspokajające wykorzystywane do łagodzenia ataków kaszlu oraz przy bezsenności. Pobudza funkcje trawienne, pomaga na zaparcia. Kilogram sałaty to jedynie 120 kalorii. Dlatego też zalecana jest osobom otyłym.

Cebula jest od dawna znana jako środek moczopędny, w postaci surowej jest zalecana przy kłopotach z pęcherzem. Często jej właściwości antybiotyczne są wykorzystywane w leczeniu infekcji skóry oraz górnych dróg oddechowych. Ugotowana ma silne działanie przeczyszczające.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>