Trawienie pokarmu • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Trawienie pokarmu

Każda komórka naszego ciała to mini-fabryka. Aby umożliwić jej funkcjonowanie, należy stale dostarczać surowców, głównie w postaci jedzenia. Węglowodany i tłuszcze służą jako paliwo, białko jest wykorzystywane jako materiał budulcowy, zaś witaminy i składniki mineralne wspomagają i ułatwiają zachodzące w niej procesy.

Głód jest powszechnie znanym odczuciem przekazywanym przez specjalny ośrodek mózgowy. Trzy sygnały mogą zostać przetransponowane przez mózg jako uczucie głodu: obniżenie poziomu cukru we krwi, skurczenie się żołądka gotowego na przyjęcie kolejnej porcji jedzenia oraz obniżenie temperatury ciała, wskazujące na potrzebę dostarczenia nowych kalorii. Głód to bardzo użyteczny sygnał i nie należy go lekceważyć, jednakże osoby otyłe powinny odróżniać i zwalczać to, co jest głodem natury psychicznej, reakcją na zapach, widok czy wyobrażenie jedzenia, czyli po prostu łakomstwem.

Trawienie to zespół mechanicznych i chemicznych procesów, jakim podlega spożyte jedzenie od momentu znalezienia się w przewodzie pokarmowym aż do przedostania się do krwi, gdzie w procesie utleniania łączy się z dostarczonym z płuc tlenem. W rezultacie tego procesu wydziela się dwutlenek węgła i woda.

Przewód pokarmowy, wzdłuż którego przesuwa się pokarm, ma u dorosłego człowieka około jedenastu metrów długości. Począwszy od jamy ustnej, a kończąc na odbycie, przewód ten dzieli się na szereg odcinków, wzdłuż których działa około dwudziestu różnych substancji chemicznych, głównie enzymów, biorących udział w procesach analizy. Pełnią one bardzo ważną funkcję katalizatorów i bez nich nie byłoby możliwe wchłanianie pokarmu do jelit.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>