Trawienie pokarmu - kontynuacja • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Trawienie pokarmu – kontynuacja

W jamie ustnej pokarm zostaje rozdrobniony za pomocą zębów i zmieszany ze śliną, co nadaje mu bardziej wodnistą konsystencję, a tym samym umożliwia swobodniejsze przesuwanie się. Ślina zawiera enzymy trawiące węglowodany (między innymi ptialinę). Wydzielanie śliny jest reakcją nie tylko na smak pokarmu. Powoduje je również widok, zapach, a nawet sama myśl o jedzeniu. Dlatego też estetyczne podawanie posiłków oraz dokładne przeżuwanie w czasie jedzenia mają duży wpływ na wydajność trawienia.

Gardło umożliwia skurczem mięśni przepchnięcie uformowanego przez język kęsa pokarmu do przełyku. Przełyk to około trzydziestocentymetrowa rurka, która dzięki ruchom robaczkowym (polegającym na serii falowych skurczów) umożliwia przedostanie się pokarmu do żołądka.

Żołądek zawiera gruczoły wydzielające soki trawienne, w skład których wchodzą enzymy (na przykład pepsyna) i kwas solny, których zadaniem jest trawienie białka. Podczas dwu lub trzygodzinnego pobytu w żołądku pokarm znacznie zmniejsza swą objętość, po czym przesuwa się w kierunku jelita cienkiego.

Jelito cienkie zaczyna się dwunastnicą. Do dwunastnicy przedostaje się wydzielana przez wątrobę żółć oraz soki trzustkowe. W jelicie cienkim pokarm ostatecznie rozkłada się na glikogen (pochodzący z węglowodanów), aminokwasy (powstałe w wyniku rozpadu białka) oraz kwasy tłuszczowe (powstałe w rezultacie rozpadu tłuszczu). W takiej postaci zostaje wchłonięty przez układ krwionośny oraz układ lim- fatyczny i przedostaje się do wszystkich komórek ciała.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>