Tłuszcze (lub lipidy) • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Tłuszcze (lub lipidy)

Stanowią bardzo skondensowaną Formę paliwa. Mają dwa razy tyle kalorii co węglowodany, z których organizm odkłada zapasy energii. Tłuszcz występuje w oleju, maśle i innych znanych tłuszczach. Różne rodzaje tłuszczu można znaleźć również w nasionach i zbożach, a także w niektórych warzywach, mleku, śmietanie, serze i jogurcie.

Zbudowane są z szeregu cząsteczek, na które składają się atomy węgla, wodoru i tlenu. Tłuszcze stanowiące nasze pożywienie zawierają też szereg kwasów tłuszczowych, które dzielą się na nasycone i nienasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone zawierają ogromne ilości atomów wodoru i zwykle zachowują w temperaturze pokojowej stały stan skupienia (boczek, smalec, masło, czyli ogółem tłuszcze zwierzęce, jak również masło kakaowe, olej arachidowy i masło orzechowe). Tłuszcze nienasycone w temperaturze pokojowej są najczęściej miękkie lub całkiem płynne. Można poddawać je procesowi hydrogenizacji (utwardzania). W ten sposób otrzymuje się na przykład margarynę (im bardziej jest miękka, tym mniej nasycona). Tłuszcze nienasycone występują w wielu olejach pochodzenia roślinnego (można do nich zaliczyć także olej arachidowy), a także tłuszczu rybim (nienasyconym tłuszczem jest również tran).

Ludzki organizm lepiej toleruje i przyswaja tłuszcze nienasycone. W rezultacie ich spożycia wytwarza się znacznie mniej szkodliwych substancji, odpowiedzialnych za podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi (który powoduje miażdżycę tętnic i ataki serca). Stanowią więc mniejsze zagrożenie dla zdrowia. Nie powinniśmy dopatrywać się różnicy w kaloriach między olejem słonecznikowym (czy oliwą) a olejem arachidowym, sądząc, że ten drugi ma ich więcej. Każdy olej jest tak samo kaloryczny. Chodzi przede wszystkim o to, by pamiętać, że oleje nienasycone są lżej strawne i zdrowsze, a przez to bardziej wskazane przy diecie odchudzającej.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>