Tłuszcze (lub lipidy) - kontynuacja • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Tłuszcze (lub lipidy) – kontynuacja

Aby ulec rozkładowi, tłuszcze muszą najpierw połączyć się z węglowodanami. Jeśli ten warunek nie jest spełniony, to tłuszcze nie ulegają całkwitemu spaleniu, a ich trujące pozostałości odkładane są w organizmie. Dlatego też dieta Atkinsa dopuszczająca tłuszcze, ale eliminująca węglowodany na pewno prowadzi do chudnięcia, bo tłuszcze nie ulegają spaleniu, ale może wywołać duże kłopoty ze zdrowiem. Spowodowane one będą odkładaniem się w organizmie pozostałości po nie spalonych tłuszczach.

Mając na uwadze powyższe fakty zauważono korelację pomiędzy dużą ilością tłuszczu spożywaną na Zachodzie zgodnie z panującymi tam zwyczajami żywieniowymi, a częstotliwością występowania w tych krajach raka okrężnicy, ataku serca i innych chorób.

Nasze naturalne zapotrzebowanie na tłuszcze jest minimalne. Produkty mleczne, ryby i nasiona roślin strączkowych zawierają cztery razy mniej tłuszczu niż węglowodany, ale i tak w ilości wystarczającej do zaspokojenia potrzeb organizmu.

Generalną zasadą w trakcie odchudzania powinno jednak być eliminowanie wszystkich dodatkowych tłuszczy i dobieranie żywności o możliwie niskiej ich zawartości. Ma to na celu zużywanie rezerw tłuszczowych organizmu na produkcję energii czy kalorii potrzebnych mu do normalnego funkcjonowania.

Musimy jednak pamiętać, że minimalna ilość tłuszczu konieczna jest do zwilżenia wewnętrznej powierzchni okrężnicy, jak i do przyswojenia niektórych witamin (A,D,E,F), rozpuszczających się jedynie w tłuszczach.

Artykuły zawierające największe ilości tłuszczów, a co za tym idzie bardzo kaloryczne, to: masło, ser, śmietana, żółtko jaja, ciemne mięso, ryby o ciemnej skórze (łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki), oliwki, avocado, orzechy, migdały, orzeszki ziemne itp.

Jedyny niekaloryczny rodzaj oleju to olej parafinowy. Nie ulega on trawieniu. Można więc używać go do przyrządzania potraw pod warunkiem, że nie ma się skłonności do biegunki, gdyż taki może być efekt zwilżającego działania oleju. Z drugiej strony może on okazać się przydatnym w przypadkach obstrukcji. W każdym jednak razie nie należy go używać zbyt często ani w zbyt dużych ilościach, bo wypłukuje z naszego organizmu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Najczystsze, a zatem najzdrowsze tłuszcze uzyskuje się podczas pierwszej ekstrakcji w temperaturze pokojowej. Wysoka temperatura w procesach rafinacji niszczy witaminy i tłuszcze nasycone.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>