Soja • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Soja

Jest jednym z podstawowych warzyw uprawianych w Indiach, północnych Chinach, Korei i Japonii. Przez ponad pięć tysięcy lat stanowiła podstawę pożywienia ludności Wschodu. W starożytnych Chinach i Japonii uważano ją za jedno z „pięciu świętych ziaren”, obok jęczmienia, pszenicy, ryżu i siemienia. W dzisiejszych czasach największym producentem soi stała się Ameryka. W Europie, gdzie jest zbyt zimno na intensywne uprawy, ciągle jeszcze lekceważy się jej zalety. Panuje przekonanie, że nie jest ona pożywieniem godnym cywilizowanych ludzi i że jest w sam raz dobra dla żółtej rasy i dla bydła. To olbrzymi błąd, który może nas kosztować sporo zdrowia i pieniędzy, ponieważ ta magiczna roślina ma wręcz niezliczoną ilość zalet.

Nasiona soi zawierają ponad 40% białka, włącznie z dwudziestoma dwoma istniejącymi aminokwasami, co wyjaśnia, dlaczego zakwalifikowano ją obok mięsa, jaj, mleka, otrąb i kiełków pszenicznych do białek pełnowartościowych. Zawiera ona również 20% nienasyconych tłuszczów, witaminę A, pięć witamin z grupy B, witaminę E, miedź, żelazo, wapń oraz lecytynę, substancję obecną także w żółtku jaj i kiełkach pszenicy, bogatą w cholinę, inozyt i proteiny, wykorzystywaną do tworzenia tkanki nerwowej i komórek mózgowych. Substancja ta działa jak wytwarzająca prąd elektryczny prądnica. Cholina pomaga w zmniejszaniu poziomu cholesterolu podobnie jak inozyt, który dodatkowo jeszcze wzmacnia serce.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>