Soja jest jadalna w różnej postaci, jako: • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Soja jest jadalna w różnej postaci, jako:

– nasiona, które podobnie jak i inne nasiona roślin strączkowych gotuje się po uprzednim namoczeniu

– pędy, które zawierają dużo witaminy C. Można je jeść na surowo w formie sałatki oraz gotowane na parze. Łatwo je można wyhodować w domu

– mąka (zmielone nasiona), której można używać do przyrządzania sosów do wypieku chleba i ciast trzeba ją łączyć z mąką pszenną, ponieważ nie zawiera ona glutenu i nie da się z niej wyrobić ciasta

– mleko sojowe wytwarzane na bazie zawiesiny soi w wodzie. Jest bogatsze w żelazo, wapń i fosfor od mleka krowiego. Pozwoliło ono nie raz ludności azjatyckiej przetrwać ciężkie czasy

– tofu. czyli twaróg sojowy wytwarzany z mleka sojowego można go jeść jak zwykły ser, można również używać go do przyrządzania sałatek i innych potraw, a także zapiekać

– sojowy sos tamari z nasion soi, mąki, soli, cukru oraz karmelu jest on wyjątkowo smaczny, można go dodawać do zup, ryby, mięsa, warzyw, ryżu, stanowi podstawową przyprawę orientalnej kuchni

– włókna białka sojowego, które uzyskuje się podczas specjalnego procesu, a następne poddaje dehydracji i przyprawia do smaku można je spotkać w formie granulowanej, w plastrach, kromkach, które można jeść z mięsem. Zawierają około 50% białka i 0% tłuszczu. Są właściwie pozbawione smaku, ale dodaje się do nich naturalne składniki (pochodzenia roślinnego) nadające im różne smaki: wołowiny, szynki, kurczaka i wędzonki. Po dehydracji można przyrządzać je tak jak mięso z sosem, w cieście, a także jako hamburgery z dodatkiem ziół i przypraw. Zmielone na proszek mogą być użyte do wypieku chleba i ciast, ponieważ zawierają więcej protein niż mąka sojowa.

Upowszechnienie tej „magicznej rośliny” rozważa się obecnie w świetle narastającego problemu wyżywienia wciąż zwiększającej się liczby ludności świata.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>