Ryby kontra mięso i drób • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Ryby kontra mięso i drób

Przeciętna dieta na Zachodzie uwzględnia zbyt dużo produktów mięsnych. Może to prowadzić to poważnego zatrucia organizmu (otyłości, nerwowości, chorób skóry, podwyższenia poziomu cholesterolu itd.). Dobrze wyważona dieta powinna zawierać tylko 20% białka, ale ponieważ proteiny są najlepszym pożywieniem dla tych, którzy chcą stracić na wadze, a jednocześnie lubią dobrze zjeść, czasami może zajść potrzeba zwiększenia tej ilości. Najważniejszy jest właściwy wybór.

Oprócz jaj i produktów mlecznych doskonałym źródłem białka zwierzęcego są ryby. Żadna ryba, nawet bardzo tłusta (łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, sardynka) nie jest tak tucząca jak najchudszy kawałek mięsa (35% kalorii w chudym mięsie pochodzi z tłuszczu). Tłuszcz rybi jest poza tym nienasycony. Około 70% masy ryby stanowi woda, nie może więc ona być zbyt kaloryczna. Ponadto mięso rybie zawiera ważne dla naszego zdrowia minerały (jod, fosfor), jak również witaminy (zwłaszcza z grupy B).

Wreszcie, ryba jest dzikim zwierzęciem nie hodowanym przez człowieka w celach konsumpcyjnych. Nie tuczono jej hormonami i ziarnem (jak robi się z kurami), jej mięso nie jest zwiotczałe od wstrzykiwanych weń antybiotyków (jak w przypadku cielęciny). Żyła na wolności, na nieograniczonej przestrzeni, nie trzymano jej w klatce na półce, pod światłem neonówki.

W rzeczywistości wiele zwierząt hodowanych przez człowieka w celach konsumpcyjnych nie nadaje się do spożycia ze względu na chorobę… Cielęta, które w ciągu trzech miesięcy osiągają dzięki hormonom i antybiotykom wagę typową dla zwierząt dziewięciomiesięcznych, w momencie uboju najczęściej cierpią na anemię spowodowaną niedoborem tłuszczów, Masowo ,,produkowane” kurczęta spotyka ten sam los. Ich jaja są pozbawione prawie wszystkich substancji odżywczych. Ich wątroby zawierają wszystkie trucizny, które im podawano. Należy się również wystrzegać wątroby cielęcej.

Świnie karmi się odpadami. W rezultacie otrzymuje się niezwykle tłuste i nieczyste mięso. Owce i jagnięta hoduje się wprawdzie w przyzwoitych warunkach, ale ich mięso jest z natury bardzo tłuste.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>