Rozmaryn i szałwia • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Rozmaryn i szałwia

Rozmaryn szczególnie poprawia smak potraw zapiekanych. Był podstawowym składnikiem wody królowej Węgier używanej jako Balsam Wiecznej Młodości. Stymuluje pracę wątroby i wydzielanie żółci.

Szałwia poprawia szczególnie smak drobiu i wszelkich potraw z pomidorami. Uważana jest też za lekarstwo. Pomaga w przypadkach osłabienia, kłopotów z trawieniem, depresji, pocenia się i bolesnych miesiączek.

Szczaw. Jego kwaskowość poprawia szczególnie smak ryby. Stosuje się go również do jaj i kurczaków. Ma łagodne działanie moczopędne i przeczyszczające. Nie zaleca się go jednak ludziom cierpiącym na wrzody układu pokarmowego, artretyzm, reumatyzm lub skazę moczanową.

Trybula ogrodowa. Szczególnie gdy posiekana stanowi doskonały dodatek do sałatek i zup. Działa moczopędnie i przeczyszczająco. Tymianek jest doskonałą przyprawą do bulionu, zup, różnego rodzaju ciast, farszów i marchwi. Jest powszechnie uznawany za środek bakteriobójczy. Stosowany jest przy przeziębieniach. Ułatwia oczyszczanie się organizmu i wypa- canie się. Dobrze wpływa na trawienie i wydalanie gazów.

Wszystkie te znane nam z kuchni zioła mogą stanowić podstawę napojów, naparów i wywarów tak jak i inne rośliny, które nie są stosowane jako przyprawy. O tych roślinach będzie mowa w dalszej części książki.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>