Rośliny stosowane w naparach i wywarach • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Rośliny stosowane w naparach i wywarach

Herbatka z kminku, anyżu i kopru poprawia trawienie, działa moczopędnie i pomaga w’ wydalaniu gazów. Chcąc najlepiej wykorzystać właściwości ziół należy zemleć ziarna przed parzeniem.

Biedrzeniec wspomaga trawienie, jest wiatropędny i pomaga przy wzdęciach. Zachować proporcję: 4-5 kwiatów na pół litra wody. Gotować przez 15 minut. Rumianek ma działanie przeczyszczające i rozkurczowe. Zapobiega nerwobólom. Przynosi ulgę przy bólach brzucha, migrenach i bólach o podłożu reumatycznym.

Szypułki wiśni znane są ze swych moczopędnych właściwości. Owoc dzikiej róży zawiera bardzo dużo witaminy C, co czyni go silnym środkiem moczopędnym. Ogólnie wzmacnia i usuwa zmęczenie. Pobudza. Można go pić rano zamiast kawy lub herbaty.

Eukaliptus znany jest jako środek na przeziębienia. Działa odkażająco na drogi oddechowe, a w szczególności płuca. Można go wykorzystywać nawet w formie składnika tytoniu papierosowego. (Nawet pomimo szkodliwości wchłanianego przy paleniu dwutlenku węgla).

Jaśmin stosowany jest głównie w formie herbaty. Działa łagodząco, pomaga w zasypianiu i na migreny. Lipa uspokaja system nerwowy i stanowi naturalny środek nasenny. Wzmaga pocenie się i dlatego jest używana przy grypie. Werbena jest środkiem przeczyszczającym i ułatwiającym trawienie. Ma też właściwości przeciwbólowe.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>