Przyprawy • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Przyprawy

Cynamon bardzo dobrze smakuje w połączeniu z cukrem. Działa stymulująco na trawienie i dodaje sił. (Gorące wino z cynamonem jako środek na grypę lub przeziębienie może być zastąpione herbatką cynamonową.)

Gałka muszkatołowa polepsza smak wywarów warzywnych oraz potraw z jajami lub serem. Ułatwia trawienie tłuszczu i ciężkostrawnych pokarmów. Goździki stanowią doskonały dodatek do mięsa w sosie. Można ich używać również do deserów. Są silnym środkiem bakteriobójczym i zapobiegają wzdęciom.

Imbir cieszy się sławą afrodyzjaku, ale działa również przeczyszczająco i wspomaga procesy trawienia. Tworzy przyjemne kompozycje smakowe tak z rzeczami słodkimi jak i słonymi. Kolendra wzmacnia smak warzyw i sałatek. Korzystnie wpływa na trawienie i ułatwia wydalanie gazów.

Musztarda może często zastępować sól. Dania serowe, białe mięso i drób bardzo dobrze smakują z musztardą. Również działa antyseptycznie, przeczyszczająco, a obecnie jest stosowana przy przeziębieniach w formie okładów.

Papryka czerwona jest często i w dużych ilościach używana w kuchniach orientalnych. Polepsza trawienie, a jej właściwości wykorzystywane są przy leczeniu uporczywego kaszlu, zapalenia migdałków, reumatyzmu i urazów mięśni.

Pieprzu używa się prawie wszędzie i prawie ze wszystkimi potrawami. Polepsza trawienie, pobudza i jest afrodyzjakiem. Szafran dodany w minimalnych ilościach do dań rybnych lub drobiowych stymuluje trawienie i zwiększa popęd seksualny.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>