Produkty sztuczne i o wysokim stopniu przetworzenia • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Produkty sztuczne i o wysokim stopniu przetworzenia

Substytuty cukru

Najlepiej byłoby w ogóle zrezygnować z cukru, jeść tylko świeże owoce, wykluczyć ciastka i pić czarną kawę (jeśli w dalszym ciągu nie możemy się bez niej obyć). Wszyscy jednak dobrze wiemy, że nie da się w ciągu jednego dnia zmienić naszych upodobań i przyzwyczajeń. Dlatego dobrze jest na początku zastąpić zwykły cukier substytutem. Są różne rodzaje takich substytutów: na bazie sorbitu o czterokrotnie zmniejszonej liczbie kalorii w stosunku do zwykłego cukru (nie można ich gotować) sacharyna, która w ogóle nie jest kaloryczna, ale ma nieco gorzkawy smak oraz słodzik (na przykład sucaryl), który można dodawać do gotowanych potraw oraz wypieków. Cukry syntetyczne nie są kaloryczne, ale odkryto, że niektóre z nich mają działanie rakotwórcze (i dlatego zabrania się w Stanach ich sprzedaży). Z doświadczeń na zwierzętach wynika, że dopiero dawka od 1.8 do 2,3 kg dziennie może być przyczyną nowotworów. Sucaryl jest na tyle słodki, że wystarczy użyć zaledwie kilku ziaren na dzień. Poza tym zwykły cukier jest również bardzo szkodliwy dla zdrowia, więc ostatecznie lepiej chyba zastąpić go syntetycznym, który przynajmniej nie powoduje tycia i który można jeść w mniejszych ilościach.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>