Prawa natury są logiczne • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Prawa natury są logiczne

Pierwsze oznaki cywilizacji pojawiły się w momencie, gdy człowiek zapanował nad produkcją żywności, gdy rolnictwo wyparło dzikie piony. Dziś wystarczy już tylko sięgnąć ręką na półkę w supermarkecie, żeby otrzymać dowolny produkt żywnościowy bez względu na porę roku.

Chociaż produkty te od lat występują pod taką samą nazwą, ich skład chemiczny, a więc i ich charakterystyka, uległy całkowitej zmianie. Używa się środków chemicznych do pobudzenia wzrostu owoców i warzyw’, buduje szklarnie ze sztucznymi słońcami, które mają równie szkodliwy wpływ co chemia. Do żywności dodaje się ponadto środki konserwujące, smakowe, zapachowe oraz hormony, powodujące tycie. Spożywany to, co nas najbardziej kusi smakiem i zapachem, kierując się w naszym wyborze głównie łakomstwem.

Prawa natury są logiczne: kiedyś poszczególne rośliny rosły tylko w określonym czasie. Można je więc było jeść tylko w pewnym okresie i w pewnych ograniczonych kombinacjach. W niektórych plemionach afrykańskich do tej pory mięso spożywa się tylko wtedy, gdy uda się upolować jakieś zwierzę, a więc niezbyt często. W ciągu jednego czy dwóch dni nie będzie po nim śladu, a głównym pożywieniem w wiosce staną się ponownie zboża, korzenie oraz dziko rosnące owoce. Zapewnia to zachowanie właściwych proporcji, odpowiednie łączenie spożywanych pokarmów, dostarczanie organizmowi niezbędnych składników i witamin, które w takich warunkach nie ulegają zniszczeniu.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>