Napary i herbatki ziołowe • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Napary i herbatki ziołowe

Przygotowuje się je z suszonych roślin. Rośliny te powinny być przechowywane w hermetycznych pojemnikach. W przeciwnym wypadku stracą swe działanie. Pojemniki te powinny być również oznaczone datą, gdyż suszona roślina nie powinna być wykorzystana później niż w rok po zbiorze. Roślina starsza może okazać się niepełnowartościowa i słabsza w działaniu.

Napary robi się w następujący sposób: zalewa się daną roślinę lub rośliny wrzątkiem, a następnie pozostawia do zaparzenia w przykrytym naczyniu. Parzenie powinno trwać tak długo, aż pewne aktywne substancje przenikną do wody (od 10 minut do godziny w’ zależności, czy są to pędy, kwiaty czy liście). Rumianek, mięta, herbata, lipa, werbena pospolita to jedne z wielu ziół przygotowywanych w ten sposób.

Wywary otrzymuje się przez gotowanie roślin przez okres od 10 minut do pół godziny. Tą metodą przygotowuje się korzenie, pędy, nasiona i owoce. Maceracja to uzyskiwanie wyciągów z roślin poprzez umieszczanie ich w zimnym płynie przynajmniej na kilka godzin. Płynem tym może być alkohol (wino lub wódka) albo olej. Inne metody wykorzystywania roślin to: płukanie gardła, przemywanie, kąpiele, lewatywy, okadzanie i okłady z musztardy.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>