Nadmierne spożycie cukrów prostych • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Nadmierne spożycie cukrów prostych

Każdy na pewno zauważył, że cukierki nie zaspokajają głodu tak jak kawałek chleba, który jest w stanie uciszyć żołądek na znacznie dłuższy czas. Nadmierne spożycie cukrów prostych ma wiele przykrych następstw: próchnica zębów (spowodowana przez bakterie, które żywią się osadzonym na zębach cukrem), otyłość, niestrawność, zawroty i bóle głowy, objawy hipoglikemii (niedocukrzenia krwi). Kryzys ten tłumaczy się tym, że nagłe podwyższenie poziomu cukru we krwi powoduje intensywne wydzielanie insuliny, która ma za zadanie ten poziom obniżyć. Stąd nagły skok poziomu cukru w dół i omdlenie. Zażywa się w tym momencie błyskawicznie przyswajalny cukier i tak powstaje błędne koło, coś na kształt uzależnienia od narkotyku. Najbardziej klasycznym przykładem hipoglikemii jest występujące około jedenastej rano coup de pompę (nagłe zmęczenie), rezultat spożycia zbyt dużej ilości cukru na śniadanie. Lepiej dla zdrowia i sylwetki jeść raczej owoce i skrobię (wielocukry), gdyż mają one względnie niską zawartość cukru w stosunku do witamin, minerałów i błonnika, natomiast całkowicie zrezygnować z ciastek, cukierków, dżemów, gdyż wszystkie te produkty zawierają czysty cukier. Cukrzyca jest spowodowana zaburzeniami w wydzielaniu insuliny, które opóźniają metabolizm cukrów.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>