Mangan ma ścisły związek z produkcją białek • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Mangan ma ścisły związek z produkcją białek

Potas występuje głównie w rybach, kurczakach, brokułach, szparagach, grzybach, suszonych śliwkach, winogronach, owocach cytrusowych, orzechach, kawie i drożdżach. Mangan ma ścisły związek z produkcją białek. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płciowego oraz budowy enzymów. Równowaga manganu jest szczególnie ważna dla dzieci, u których jego niedobór może spowodować zahamowanie wzrostu, nieprawidłową budowę kośćca oraz niską płodność w późniejszym wieku. Mangan występuje w ziarnach, zbożu oraz zielonych warzywach.

Miedź reguluje czynności krwiobiegu. Zaburzenie równowagi miedzi powoduje uczucie zmęczenia. Występuje w tych samych pokarmach co żelazo. Cynk jest konieczny do wchłaniania witaminy A i B12. Przyśpiesza gojenie (blizn itp.). Lekarze czasami zalecają przyjmowanie tego pierwiastka kobietom stosującym pigułki antykoncepcyjne oraz osobom cierpiącym na nadciśnienie. Jednym z pierwszych sygnałów niedoboru cynku mogą być białe plamki na paznokciach. Cynk występuje w ostrygach, skorupiakach, śledziach, wątrobie, wołowinie, baraninie, otrębach i kiełkach pszenicznych.

Chroni wspomaga wytwarzanie insuliny kontrolującej proces wchłaniania glukozy. Im więcej spożywamy węglowodanów, tym więcej potrzebujemy chromu. Występuje on głównie w otrębach.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>