Jogurt • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Jogurt

W mitologii perskiej anioł zdradził Abrahamowi przepis na jogurt. Z Biblii wynika, że żył on 175 lat. Od wieków jogurt uznawany był za wyjątkowy napój. Nazywano go „mlekiem wiecznego życia”.

Produkuje się go przez wszczepienie specjalnego typu bakterii do gorącego mleka i utrzymanie go w stałej temperaturze aż dokona się fermentacja. Otrzymany w wyniku tego procesu produkt zwany jogurtem jest łatwiej strawny niż mleko.

Zawiera białko, węglowodany, tłuszcze (o ile mleko nie zostało przedtem odciągnięte), dużo wapnia, witamin (głównie A i B). Pomaga w przypadku problemów z trawieniem, dyzenterii, zaparć, wzdęć i wrzodów.

Jego bakteriobójcze i odtruwające właściwości wykorzystuje się w leczeniu cukrzycy, reumatyzmu, czyraków i przeziębień. Pomaga przywrócić florę bakteryjną jelit, gdy jest zniszczona przez antybiotyki. Uważa się również, że zapobiega powstawaniu nowotworów. Jego dobroczynny wpływ na trawienie sprawia, że można go łączyć z większością pokarmów, nawet z owocami (uwalnia gazy).

Można go robić również w domu z mleka, w specjalnym urządzeniu lub też w gorącym naczyniu dodając odrobinę gotowego jogurtu zawierającego konieczne do rozpoczęcia procesu fermentacji bakterie. Jeśli komuś szkoda na to czasu, może kupić gotowy jogurt w sklepie. Wówczas lepiej jest wybrać jogurt naturalny, wiejski, pozbawiony tłuszczu (jeśli chce się schudnąć), a przede wszystkim bez cukru i owoców.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>