Indeks glikemiczny. • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny to nasz sprzymierzeniec w walce z nadwagą. Dieta wykorzystująca indeks glikemiczny jest skuteczniejsza, a odchudzanie szybsze. Cukier w organizmie służy jako paliwo do pracy wielu narządów, na przykład mózgu. Jednak zbyt duża jego ilość zaburza pracę i jest niebezpieczna dla zdrowia. Indeks glikemiczny potraw ustala się w odniesieniu do szybkości z jaką wzrasta poziom cukru po spożyciu czystej glukozy. I tak, indeks glikemiczny dla glukozy wynosi 100. Jeżeli cukier po posiłku miał wartość, dajmy na to, 20, oznacza to, że cukier po zjedzeniu danego posiłku rośnie pięć razy wolniej. Jest to niski indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny potraw wpływa na odchudzanie. Jeżeli jest niski, oznacza to, że cukry dłużej otrzymują się we krwi i nie dopuszczają do powstania uczucia głodu. Wysoki indeks glikemiczny wywołuje w organizmie zamieszanie. Poziom cukru gwałtownie wzrasta i organizm musi wytwarzać duże ilości insuliny aby nie dorowadzic do cukrzycy i nie musieć uważac na przyjmowane posiłki.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>