Dodatki chemiczne • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Dodatki chemiczne

Miliony ton produktów chemicznych są dodawane każdego roku do artykułów żywnościowych. Są to głównie barwniki, które mają im nadać bardziej apetyczny wygląd, środki przedłużające ich trwałość, substancje woskowe nadające owocom i warzywom połysk, nawozy sztuczne przyśpieszające ich wzrost, substancje smakowe w miejsce naturalnego smaku zniszczonego przez środki chemiczne, środki owadobójcze, syntetyczne ziarno, którym karmi się zwierzęta, bo jest tańsze i wydajniejsze. Większość dostępnych w sklepach artykułów żywnościowych została w pewnym momencie poddana jakimś procesom chemicznym. Ich wpływ na nasze zdrowie nie jest jeszcze do końca poznany. Istnieje wprawdzie tendencja, by uznawać wyniki badań przeprowadzanych na zwierzętach za wiarygodne, ale zwierzęta to nie ludzie. Z drugiej strony badania takie powinny być przeprowadzane przez możliwie długi okres i na więcej niż jednym pokoleniu. Jest jednak niezaprzeczalną prawdą, że w dużych dawkach i przez dłuższy czas większość dodatków chemicznych może być szkodliwa i powodować zatrucia, raka, chroniczne zmęczenie, choroby wieńcowe, uszkodzenie płodu itd.

Niestety, jeśli nie mieszka się na wsi i nie nadzoruje się osobiście produkcji tego, co się je, to niemożliwe jest uniknięcie dodatków chemicznych. A dzisiaj naw’et woda i ziemia są skażone chemicznie. Jeśli zaś zdajemy sobie z tego sprawę, to może, bez ulegania panice, spróbować chronić się przy pomocy następujących prostych działań:

– należy dokładnie czytać etykiety na produktach żywnościowych i wybierać te, które zostały przygotowane w sposób najbardziej naturalny

– należy unikać wszystkich konserwantów i produktów zawierających chemiczne składniki syntetyczne, takich jak słodycze, syropy, napoje gazowane (słodzone), lody, dżemy czy ciastka (te ostatnie są zawsze wysokokaloryczne i pozbawione witamin oraz innych składników odżywczych)

– należy kupować świeże warzywa, a jeśli nie są one osiągalne, to mrożone

– powinno się podczas mycia dokładnie szorować warzywa i owoce (jest to zdecydowanie lepsza metoda niż obieranie pozbawiające nas wielu cennych witamin zawartych w skórce)

– należy wybierać jaja wiejskie, kurczaki żywione ziarnem i nie hodowane w klatkach

– ser należy kupow’ać na wagę, a nie uprzednio porcjowany i pakowany

– należy spożywać świeże pieczywo z pełnej mąki, nie zawierające konserwantów.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>