Co powinno zawsze być pod ręką? • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Co powinno zawsze być pod ręką?

Pewne artykuły zawsze powinny być w domu. Posłużą one zarówno jako podstawa diety, ale mogą przydać się również do zaspokojenia głodu, gdy pojawi się on nagle i będzie nie do pokonania. Co zawsze powinno być w kuchni:

– mleko w proszku o niskiej zawartości tłuszczu oraz zwykłe mleko o przedłużonej trwałości

– olej słonecznikowy i oliwa z oliwek (lekkie frakcje)

– olej parafinowy

– ocet naturalny (nie spirytusowy)

– białkowy preparat z soi

– otręby pszenne i krakersy z otrębów

– musztarda ziarnista (zawierająca nie zmielone ziarenka tzw. Moutarde de Meaux)

– marynaty

– żelatyna

– agar agar (błonnik roślinny)

– chleb świętojański w proszku

– dżem niesłodzony lub dla cukrzyków (do użycia jedynie w nagłych wypadkach)

– kawa bezkofeinowa lub substytuty

– słodzik

– woda mineralna

– napary lub herbatki ziołowe

– przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, papryka, kolendra, wanilia, curry, goździki

– zioła: bazylia, mięta, tymianek, liście laurowe, koper, anyż, kminek, suszona cebula, czosnek

– esencje: pomarańczowa, waniliowa, migdałowa, kokosowa, cytrynowa.

– Należy zwracać szczególną uwagę na świeżość poniższych produktów:

– jaja wiejskie

– margaryna słonecznikowa

– ryby: sola, płastuga, dorsz, węgorz, dorada, kiełb, ale także krewetki, homary, kraby i mięczaki (Bardziej tłuste gatunki ryb to: tuńczyk, łosoś, makrela, sardynka, węgorz morski, raja.)

– kurczaki

– warzywa: fasolka, bakłażan, cukinia, brokuły, kabaczki, kalafior, karczoch, seler, cykoria, koper, szparagi, grzyby i sałata. W małych ilościach (bo zawierają dużo cukru) mogą też być: marchewka, pomidory, buraki i cebula. Z tych samych przyczyn należy unikać avocado.

– ow-oce: jabłka, gruszki, cytryny, grejpfruty, ananasy i wszelkie inne koloru czerwonego. Należy unikać bananów i owoców z pestkami (mogą powodować obstrukcję).

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>