Cholesterol, trójglicerydy i lipidy • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Cholesterol, trójglicerydy i lipidy

Analiza krwi, która ma określić stan zdrowia pacjenta, podaje poziom trzech tłuszczów zawartych we krwi: cholesterolu, trój gliceryd ów i lipidów. Cholesterol jest substancją konieczną dla zdrowia. Wytwarzany bezpośrednio przez wątrobę i komórki, umożliwia przyswajanie niektórych witamin oraz produkcję hormonów płciowych i adrenaliny. Jego budowa przypomina raczej wosk niż tłuszcz. Nie rozpuszcza się ani w wodzie, ani w plazmie. Kiedy występuje we krw’i w zbyt dużej ilości {na skutek podniesienia poziomu glukozy w naczyniach krwionośnych, bądź poziomu toksyn po kawie, alkoholu, papierosie), zatrzymuje się na przeszkodach i przykleja do ścianek naczyń, prowadząc do ich stwardnienia i zwężenia. Miażdżyca naczyń krwionośnych może z kolei spowodować zawal serca, zatrzymanie akcji serca na skutek skrzepu albo wylew krwi do mózgu spowodowany zablokowaniem krwiobiegu w’ okolicy mózgu. Ludzie otyli, którzy zwykle spożywają zbyt dużo tłuszczu w dziennych racjach pożywienia, zwykle mają podwyższony poziom cholesterolu. W takiej sytuacji powinni unikać pokarmów o wysokiej zawartości cholesterolu, zwłaszcza tłuszczów nasyconych (czyli wszystkich tłuszczów pochodzenia zwierzęcego: masła, sera, śmietany, jaj, boczku, mięsa, wątroby, móżdżków), oraz substancji pobudzających wytwarzanie cholesterolu (cukier, alkohol, tytoń i kawa).

Trójglicerydy są to obecne we krwi tłuszcze powstałe na skutek przemiany cukrów pod wpływem insuliny. Suma trójglicerydów, cholesterolu i innych tłuszczów zawartych we krwi wyznacza całkowity poziom lipidów. Norma wynosi maksymalnie 2,6 g w przypadku cholesterolu, 1,5 g trójglicerydów, 1 g cukru, 70 mg kwasu moczowego i 0,45 g mocznika.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>