Błonnik a problem zaparcia • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Błonnik a problem zaparcia

Błonnik jest tą częścią pożywienia, która nie ulega trawieniu, ale przechodzi przez cały układ pokarmowy, aż w końcu zostanie za pomocą ruchów robaczkowych wydalona na zewnątrz wraz z toksynami i pozostałościami procesu trawienia. Występuje w dwóch postaciach:

– celulozy tworzącej skórkę i szkielet roślin jest twarda i szorstka

– hemicelulozy, która pod wpływem wody pęcznieje i nabiera galaretowatej konsystencji występuje w różnych ilościach w każdym pożywieniu.

Odkąd tylko „cywilizowane” kraje rozpoczęły rafinowanie żywności, zaparcia stały się jedną z najbardziej powszechnych dolegliwości społecznych. W XIX wieku symbolem dostatku i postępu stało się jedzenie białego chleba, ryżu, obranych warzyw i owoców oraz dużych ilości mięsa. W rezultacie pozbawiano żywność najcenniejszego jej składnika zawierającego błonnik, a ludzie zaczęli masowo i przewlekle cierpieć na obstrukcję. Dopiero teraz uświadomiliśmy sobie, że zaparcia nie są przewlekłą ani nawet zwykłą chorobą. Są one po prostu skutkiem złego odżywiania się. Nasz układ pokarmowy, który przypomina wewnętrzny system rur i przewodów, wymaga stale oczyszczania. Funkcję taką pełni właśnie błonnik, ale żeby go sobie zapewnić, należy jeść to, co się da, w całości, nie łuskane ani nie obrane z zewnętrznej skórki czy osłonki. Warzywa i owoce przed spożyciem w całości należy dokładnie wyszorować, usuwając w ten sposób ślady kurzu, ziemi oraz środków chemicznych. Obierać należy jedynie te owoce i warzywa, które mają grubą skórę (owoce cytrusowe, orzechy itp.).

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>