Błonnik a problem zaparcia - kontynuacja • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Błonnik a problem zaparcia – kontynuacja

Zaparcie jest dolegliwością, której najczęściej nie traktuje się poważnie. Niesie ona jednak ze sobą pewne niebezpieczeństwo. Jeśli ruch robaczkowy jelit jest spowolniony, toksyny i odpady procesu trawienia zbyt długo przebywają w organizmie, co najczęściej prowadzi do zatrucia i objawia się bólem głowy, wymiotami, a także może być przyczyną raka, zwłaszcza okrężnicy. Tak, jeśli właśnie ten organ jest podrażniony bądź uszkodzony (najczęściej na skutek utrudnionego ruchu robaczkowego jelit i zbyt długiej obecności toksyn), bakterie i toksyny zawarte w nieruchomym stolcu powodują bądź przedłużają już istniejący stan zakażenia, pogłębiając tym samym trudności w wydaleniu chorych komórek na zewnątrz.

Obecność wody jest również ważna, ponieważ błonnik działa jak gąbka. Kał napęczniały wodą ma większą objętość, jest bardziej miękki i dużo łatwiej się porusza.

Jego obecność powoduje skurcze mięśni powłoki jelita (zwane ruchem robaczkowym lub perystaltycznym) i w efekcie wydalenie na zewnątrz. Dieta odchudzająca, która zawiera zbyt dużo białka w stosunku do warzyw, może prowadzić do obstrukcji.

Błonnik pełni też inne funkcje w organizmie. Przede wszystkim czyni koniecznym rozdrobnienie pokarmu w jamie ustnej, co wiąże się ze zwiększonym wydzielaniem śliny i zmniejsza ryzyko próchnicy zębów. Żołądek jest pełniejszy, produkuje większą ilość soku żołądkowego (przyspieszając w ten sposób trawienie), a uczucie wypełnionego żołądka sprawia, że je się mniej.

Pęcherzyk żółciowy jest odciążony, ponieważ dzięki błonnikowi następuje redukcja cholesterolu. Dzięki temu pęcherzyk żółciowy jest mniej podatny na tworzenie się kamieni żółciowych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>