Alkohol • Otyłość Kraków - leczenie otyłości - Warszawa

Alkohol

Produkcja alkoholu odbywa się na całym świecie, a surowcem bywa nieskończona ilość roślin. Prawie we wszystkich krajach, poza muzułmańskimi, jego spożycie jest powszechnie akceptowane. Według statystyk pod względem konsumpcji alkoholu pierwsze miejsce zajmuje Francja. Tam wypija się „malutki kieliszeczek” pod byle pretekstem, dla ożywienia, zapomnienia, lepszego trawienia, zabicia smutku, własnej satysfakcji i zadowolenia.

W czystej postaci alkohol jest bezbarwny, przezroczysty, o słabym zapachu i palącym smaku. W napojach alkoholowych występuje w rozcieńczeniu. Jego stężenie wynosi od 3% do 6% w piwne, od 8% do 14% w’ wńnie, od 15% do 20% w aperitifach i w winach stosowanych do gotowania (porto, sherry, martini itp.). od 30% do 45% w ginie, wódce, whisky, teąuili, koniakach, armaniakach i likierach na trawienie.

Alkohol jest wchłaniany przez ścianki żołądka i przez jelito cienkie, a następnie raptownie rozprzestrzenia się w organizmie (w przypadku kobiety w ciąży alkohol trafia do płodu bezpośrednio poprzez łożysko, miesza się z mlekiem matki). Alkohol neutralizowany jest przez wątrobę, której enzymy rozkładają go na dwutlenek węgla i wodę. Niewielka ilość jest wydalana bezpośrednio przez nerki, skórę i płuca. Szybkość, z jaką alkohol przechodzi przez układ krwionośny, zależy od wagi, pici. pory dnia i rodzaju alkoholu. Alkohole mocne są szybciej wchłaniane niż te. które zawierają cukier. Dwutlenek węgla zawarty w napojach gazowanych przyspiesza działanie alkoholu. Alkohol działa szybciej w przypadku kobiet niż w przypadku mężczyzn. Mechanizm przyswajania alkoholu działa zawsze ze stałą szybkością: potrzeba przynajmniej półtorej godziny, by zneutralizować pół litra piwa. Czyni to oczywistym fakt, iż nie istnieją środki, po zażyciu których można błyskawicznie wytrzeźwieć.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>